PPoradnik Zdrowia
Właściwości i zastosowanie zimnotłoczonego oleju z czarnuszki
21 sierpnia 2019
Olej z czarnuszki pozyskuje się w procesie zimnego tłoczenia nasion tej rośliny. Dodawanie go do potraw, nadaje im charakterystyczny aromat i smak, ponadto także pozytywnie wpływa na organizm ludzki dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nadają mu działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, łagodząc reakcje alergiczne oraz objawy astmy, wspomagając pracę układu odpornościowego, organizm w ochronie przed chorobami serca oraz obniżając ciśnienie krwi. Jest to także remedium na problemy żołądkowe, dzięki działaniu ułatwiającemu regenerację wątroby i błon śluzowych. Reguluje również poziom cukru we krwi, przyspiesza gojenie ran i zmian skórnych oraz poprawia kondycje włosów i paznokci.
Z uwagi na działanie zawartych w nim składników, stosowanie go jest naturalnym sposobem walki z alergią oraz problemami skórnymi. Wspomaga również odporność i organizm podczas infekcji. Jest także świetnym kosmetykiem dla skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej oraz dojrzałej – działa antybakteryjnie, wygładza i odmładza cerę. Stosowany jest także przez zwolenników naturalnej pielęgnacji włosów, ponieważ działa wspomagająco na kondycję skóry głowy i wzmacnia włosy u ich nasady. Jego prozdrowotne działanie znane było już Ayurvedyjskim medykom jak i w starożytnym Egipcie, a to dzięki temu, że zawiera on wiele cennych składników, które wspomagają działanie ludzkiego organizmu. Są to miedzy innymi tymochinon, gamma-terpinen, tymohydrochinon, tymol i karwakol, które eliminują wolne rodniki, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B7, które są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc napięcie nerwowe, poprawiając nastrój i sprawność intelektualną, wiele minerałów, sterole roślinne obniżające ilość wchłanianego z organizmu cholesterolu oraz wymienione już wcześniej nienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej z czarnuszki jak koniecznie musi być przechowywany w zamkniętej butelce w lodówce, bez dostępu światła. To pozwoli mu na dłużej zachować swoje prozdrowotne właściwości. Trzeba również pamiętać, aby stosować go wyłącznie na zimno, ponieważ obróbka termiczna doprowadzi do utracenia jego korzystnego działania.
Komentarze